29 Temmuz 2015 Çarşamba

Çay Meybuz'a Dönüşürse:)





Hatırlar mısınız? Eskiden meybuzlar vardı vişneli, limonlu, kolalı  ince uzun poşetlere konulan sulu tatlı karışımın dondurulmasıyla elde edilen çocukların vazgeçilmezi meybuzlar...

Yaz tatillerinin eğlencesi, meğer anılarımıza yerleşecek ve hep hatırlanacakmış:)

Meybuzu ve çayı çok sevdiğimden şimdilerde soğuk çaydan meybuz yapıyorum. En sevilen içeceklerden biri çay, sadece sıcak tüketilmediğine göre, dondurması neden yapılmasın?

Eğer sizde bu tadı özlüyorsanız limonlu çaylı meybuzu denemelisiniz...

İşe önce soğuk çay yapımıyla başlamalısınız, ki; sonra çayımızı donduracağız. Şu deli sıcak günlerde içinizi ferahlatacak ve derin bir ohh dedirtecek tarifimize buyrun;




Limonlu Soğuk Çay Malzemeleri
1 litre su
3 adet poşet çay yada 3 dolu kaşık siyah çay
1 su bardağı şeker
3 adet limon suyu
5-6 yaprak taze nane
Limon dilimleri





Öncelikle suyu  kaynatıyor ve içerisine şekerimizi ilave ediyoruz. 

Şeker miktarını isteğe bağlı olarak arttırabilirsiniz. 

Şeker eriyince içerisine çayımız atıp demlenmeye bırakıyoruz. 

15 Dakika sonra çayları süzerek karışımımızın içerisine limon suyunu ekliyoruz.
 Sürahiye alıp limon kabuklarını ekledikten sonra içerisine bol buz atıyoruz. 

İşte ev yapımı sağlıklı İce Tea'miz hazır :) İsterseniz içerisine nane yada reyhan da koyarak çok hoş bir aroma elde edebilirsiniz.

Buzlu çaydan meybuz yapımı ise daha da kolay;





kalın buzdolabı poşetine limonlu çayı koyarak dondurabilirsiniz. 

Ya da tahta çubuklardan satın alıp ince uzun bir bardağın içerisine çayınızı doldurup çubuğu da içine batırarak donmaya bırakabilirsiniz. 

Piyasada dondurma yapımı için satılan ürünler ile; değişik şekillerde ve daha eğlenceli meybuzlar elde etmek de mümkün.


Çay'la Kalın...:)

www.safidem.com

21 Temmuz 2015 Salı

EKSİK OLMA ÇAY DAHA İYİ OL!






Sezen Aksu'nun yorumuyla hayat bulmuş sürdürülebilir  çay projesi EKSİK OLMA!

Lipton'un öncülüğünde ve desteğiyle sürdürülebilir çay tarımının önemini vurgulamak ve çay tarımına destek amacıyla başlatılan bu proje imza kampanyasıyla ses getiriyor. Ancak ben eksik yanlarını vurgulamak istiyorum.

Öncelikle ne demek Sürdürülebilir Çay Tarımı?

"Dünyada ve ülkemizde sürdürülebilir tarım ile üretilen çaylar; bağımsız, doğa dostu bir kuruluş olan Yağmur Ormanları Birliği (Rainforest Alliance) tarafından sertifikalandırılıyor. 

Yağmur Ormanları Birliği, çevresel etkileri azaltmak, toplumsal ve ekonomik faydaları artırmak üzere, geçimleri toprağa bağlı olan bireyler, topluluklar ve şirketlerle iş birliği yapan, bağımsız bir sivil toplum kuruluşudur. Yağmur Ormanları Birliği (RA) yaklaşık 25 yıl önce iyi yönetilen ormanlar için standartlar ve sertifikasyon uygulamasına öncülük etmiş ve kısa süre sonra da sürdürülebilir tarım için geniş kapsamlı ilkeler ve standartlar oluşturmuştur.

Yağmur Ormanları Birliği’nin kullandığı standartlar, çevresel/ ekonomik ve sosyal olmak üzere 3 kategoride, daha sonra kendi içlerinde de ayrıntıları olan 10 genel ilkeyi kapsamaktadır.
Türkiye, dünyada en çok çay içilen ülke olmasına rağmen, Yağmur Ormanları Birliği sertifikasına sahip sürdürülebilir çay tarımı yapan toplam 17 ülke arasında 13. sıradadır. 


Bu nedenle Eksik Olma platformu ile biz çay dostları, çayımızın geleceğini koruma altına almak için Türkiye’nin bu sıralamada ilk 10’da olmasını arzu ediliyor”(www.eksik olma.org)

Cumhuriyet döneminde gerçekleştirilen ilk çay tarımının süresi dolmak üzereyken, çay tarlalarının sürdürülebilir olması için bilinç yaratmak adına başlatılan bir kampanya Eksik Olma

Sezen Aksu'nun güzel yorumu ve bestesiyle de renklenmiş kampanya, emeği geçenleri tebrik ediyorum  ancak; kafama takılan noktalar yok değil...

Mesela; Türk çayının kalitesi dünyanın 5. büyük çay üreticisi konumunda ki ülkemizde ki çay üretiminin kalitesi ne yazık ki çok düşük. Zaten 100 yıllık bir öyküsü olan çayımız pek de geliştirilmiş değil...

Türk çayı çay kalitesi sıralamasında Güney Kafkasya'nın ucuz çayları arasında geçiyor. Evet araziler boyu çay ekimi ve sürdürülebilir çay tarımı projeleri...Hani nerede kalite? Nasıl olsa içiliyor mantığında ilerliyor işler...

Kaliteyi arttıracak ihracatı etkileyecek bir atılım yapılmıyor ne yazık ki... Ki bu projede bir çay sever olarak olmasını çok isterdim... 

Bir diğer konu ise çay tarımında çalıştırılan işçiler. Şimdi bu proje ile çay işçilerine eğitim veriliyor, sağlık taramaları yapılıyor aa ne güzel dimi??

Peki son yıllarda Karadeniz'de hasat zamanı çay toplayacak işçi bulunmadığı için Gürcistan'dan ve Rusya'dan günlük yevmiye ile kaçak işçi geldiğini, işleri bitince de tekrar ülkelerine mesleklerine döndüklerini biliyor musunuz? Hemen hepsinin de işi var üstelik yıllık izin alıp ekstra gelir elde etmek için geliyorlar...

Şimdi biz kendi çayımızı toplatacak insan bulamayışımızı mı düşünelim, çalışma şartlarını mı yoksa bu projeyle ne kadar eğitim verilebileceğini mi? 
Bir çay sever olarak tabi ki projeye destek veriyorum ancak, göz ardı edilmemesi gereken noktaları anlatmak istedim... 
Eğer sizde çayımıza destek vermek isterseniz eksik olmayın ve www.eksikolma.org adresini ziyaret ederek imzanızı bırakın.
Ama eksik olmamak gerekiyor gerçekten de tam olmak, daha iyi olmak...  Bunca imkanımız varken kaliteyi yakalamak...
Çay'la kalın...:)


8 Temmuz 2015 Çarşamba

İyi Bi Dem İçin İyi Bi Demlik Seçin!


Hep söylenir, yazılır kaliteli çay demlemek, demini tam almış çay elde etmek... Farklı yöntemler, doğru bilinenler, yanlış bilinenler ve daha bir sürü şey...

Güzel demlenmiş bir çay içmek için; su kalitesi ve miktarı, kaynama ısısı, çay kalitesi, demleme süresi gibi bir çok faktör vardır.

Ancak, çay demlerken şunu atlıyoruz en doğru çay pişirme gereci nasıl olmalıdır?

Doğru demlik seçimi çay keyfinizin kalitesini doğrudan etkileyecektir.

Bir çok malzemeden üretilmiş alternatifler olsa da; çelik demlik ve çaydanlıklardan vazgeçmeyin. İşte nedenleri;

Paslanmaz çelik gıda ile temasta dünyanın en iyi pişirme aracıdır. Sağlığınız için en güvenilir yoldur. Aynı zamanda uzun yıllar kullanımda kalabilirler.

Ancak paslanmaz çeliğinde de kalitelisini tercih etmek gerekmekte. Piyasa'da 30- 40 liraya çelik adı altında satılan çaydanlıklardan uzak durmalısınız.

Bu ürünlerin çelik kalitesi 18/10 304 (cal) yani 1. sınıf değildir ve çaydanlıklar, alaşıma uğratılmış kalitesiz çelikten imal edilir.

O yüzden de fiyatları ucuzdur.

Peki neden çelik kalitesine dikkat edilmelidir?

Kalitesiz çelik paslanma yaptığından vücuda çok zararlıdır, ayrıca kaynama esnasında, alaşıma giren madde kalıntılarını çayınıza bırakabilir.

Sağlığınız için; günün hemen her anı tükettiğiniz çayınızı demlerken kaliteden vazgeçmeyin ve 18/10 304 kalite çelik çaydanlık kullanmaya özen gösterin.


Deminizi Taze kalsın!

Demin sıcaklığının belli bir seviyede kalması gerekmektedir.

Yani; çayın demi ısısını az da olsa yitirmeye başladığında deminizin kalitesi de bozulmaya başlar.  

Mesela porselen demlikler geç ısınıp hızlı soğurlar. 

Emaye olanlar ise;  daha çok dekoratif olarak tercih edilmekte, günlük kullanım için zahmetli ve çabuk soğuyanlardandır.


Bu sebepten dolayı; demliğin soğumasını engelleyen çelik ürünleri tercih etmelisiniz.


Desing by Sadi Tarım imzalı ürünlerin demlik kısmı suluk bölümün içine girerek ısıyı tamamen koruyacak şekilde tasarlanmıştır. Bu ürünlere bakmalısınız.  www.safidem.com



Bir de her şey hazır, servisler başlasın derken elinizin yanmasını istemezsiniz değil mi?

Ergonomik bir tutuş sağlamasına ve el yakmamasına mutlaka dikkat edin.

Her demininiz iyi dem olsun...

Çay'la Kalın:)