21 Temmuz 2015 Salı

EKSİK OLMA ÇAY DAHA İYİ OL!






Sezen Aksu'nun yorumuyla hayat bulmuş sürdürülebilir  çay projesi EKSİK OLMA!

Lipton'un öncülüğünde ve desteğiyle sürdürülebilir çay tarımının önemini vurgulamak ve çay tarımına destek amacıyla başlatılan bu proje imza kampanyasıyla ses getiriyor. Ancak ben eksik yanlarını vurgulamak istiyorum.

Öncelikle ne demek Sürdürülebilir Çay Tarımı?

"Dünyada ve ülkemizde sürdürülebilir tarım ile üretilen çaylar; bağımsız, doğa dostu bir kuruluş olan Yağmur Ormanları Birliği (Rainforest Alliance) tarafından sertifikalandırılıyor. 

Yağmur Ormanları Birliği, çevresel etkileri azaltmak, toplumsal ve ekonomik faydaları artırmak üzere, geçimleri toprağa bağlı olan bireyler, topluluklar ve şirketlerle iş birliği yapan, bağımsız bir sivil toplum kuruluşudur. Yağmur Ormanları Birliği (RA) yaklaşık 25 yıl önce iyi yönetilen ormanlar için standartlar ve sertifikasyon uygulamasına öncülük etmiş ve kısa süre sonra da sürdürülebilir tarım için geniş kapsamlı ilkeler ve standartlar oluşturmuştur.

Yağmur Ormanları Birliği’nin kullandığı standartlar, çevresel/ ekonomik ve sosyal olmak üzere 3 kategoride, daha sonra kendi içlerinde de ayrıntıları olan 10 genel ilkeyi kapsamaktadır.
Türkiye, dünyada en çok çay içilen ülke olmasına rağmen, Yağmur Ormanları Birliği sertifikasına sahip sürdürülebilir çay tarımı yapan toplam 17 ülke arasında 13. sıradadır. 


Bu nedenle Eksik Olma platformu ile biz çay dostları, çayımızın geleceğini koruma altına almak için Türkiye’nin bu sıralamada ilk 10’da olmasını arzu ediliyor”(www.eksik olma.org)

Cumhuriyet döneminde gerçekleştirilen ilk çay tarımının süresi dolmak üzereyken, çay tarlalarının sürdürülebilir olması için bilinç yaratmak adına başlatılan bir kampanya Eksik Olma

Sezen Aksu'nun güzel yorumu ve bestesiyle de renklenmiş kampanya, emeği geçenleri tebrik ediyorum  ancak; kafama takılan noktalar yok değil...

Mesela; Türk çayının kalitesi dünyanın 5. büyük çay üreticisi konumunda ki ülkemizde ki çay üretiminin kalitesi ne yazık ki çok düşük. Zaten 100 yıllık bir öyküsü olan çayımız pek de geliştirilmiş değil...

Türk çayı çay kalitesi sıralamasında Güney Kafkasya'nın ucuz çayları arasında geçiyor. Evet araziler boyu çay ekimi ve sürdürülebilir çay tarımı projeleri...Hani nerede kalite? Nasıl olsa içiliyor mantığında ilerliyor işler...

Kaliteyi arttıracak ihracatı etkileyecek bir atılım yapılmıyor ne yazık ki... Ki bu projede bir çay sever olarak olmasını çok isterdim... 

Bir diğer konu ise çay tarımında çalıştırılan işçiler. Şimdi bu proje ile çay işçilerine eğitim veriliyor, sağlık taramaları yapılıyor aa ne güzel dimi??

Peki son yıllarda Karadeniz'de hasat zamanı çay toplayacak işçi bulunmadığı için Gürcistan'dan ve Rusya'dan günlük yevmiye ile kaçak işçi geldiğini, işleri bitince de tekrar ülkelerine mesleklerine döndüklerini biliyor musunuz? Hemen hepsinin de işi var üstelik yıllık izin alıp ekstra gelir elde etmek için geliyorlar...

Şimdi biz kendi çayımızı toplatacak insan bulamayışımızı mı düşünelim, çalışma şartlarını mı yoksa bu projeyle ne kadar eğitim verilebileceğini mi? 
Bir çay sever olarak tabi ki projeye destek veriyorum ancak, göz ardı edilmemesi gereken noktaları anlatmak istedim... 
Eğer sizde çayımıza destek vermek isterseniz eksik olmayın ve www.eksikolma.org adresini ziyaret ederek imzanızı bırakın.
Ama eksik olmamak gerekiyor gerçekten de tam olmak, daha iyi olmak...  Bunca imkanımız varken kaliteyi yakalamak...
Çay'la kalın...:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder