4 Haziran 2015 Perşembe

BİR FOTOĞRAF, BİR ÇAY! İŞTE DÜNYADAN ÇAY RİTÜELLERİ!

                   

BİR FOTOĞRAF, BİR ÇAY! İŞTE DÜNYADAN ÇAY RİTÜELLERİ!


Dünyanın önde gelen seyahat ve yaşam dergisi Condé Nast Traveler, müthiş bir çalışmaya imza atmış. 


Ve dünyanın dört bir yanından çay ritüellerini yansıtan bu fotoğraf serisi geçen sene hazırlanmış ama yine de çay severlerle paylaşmaya değer!


Çalışmayı yapanların emeğine sağlık!





Britanya: Dünya çay kültürüne Çay Saati ve Earl Grey gibi iki büyük geleneği hediye etmiş İngilizlerin tipik bir çay oturumunda rengarenk porselenler ve çayın yanında yemeden duramadıkları tatlı ekmekler olan Scone’lar öne çıkıyor.












Hindistan: Çayın anavatanlarından olan Hindistan’ın her köşesi gibi çayı da baharat kokuyor. Bol baharatla harmanladıkları siyah çayı sütle ağır ağır pişiren Hintliler, bazen uzun süre kaynatıp kremamsı bir çay da elde ediyorlar. Bu yoğun içeceği bal ya da şekerle tatlandırarak içiyorlar.













Fas: Yolu Fas’tan geçen herkes meşhur naneli çayından haberdardır. Ya şekerli, ya da çok şekerli sunulan bu çay hazırlanırken, Gunpowder yeşil çayı, taze nane yapraklarıyla beraber demleniyor. Genelde evin en yaşlı erkeği tarafından hazırlanan çay, bardaklara ayaktayken, yani oldukça yüksekten konuyor, bu sayede çayın kokusu tüm odayı sarmalıyor.





Çin: Dünyanın en büyük çay üreticisi olmayı sürdüren Çin’de her çeşit çay yetiştiriliyor. Örneğin resmin sol üstünde görebileceğiniz presslenmiş Pu-Erh çayı da, hemen altındaki yeşil çay da Çin’de üretiliyor. Çinliler çayı gün boyu tüketebiliyor; yemekler hariç. Yemek yanında katiyen çay tüketmiyorlar.






aponya: Bir ritüeller ülkesi olan Japonya’nın tabii ki çayla ilgili de bir seremonisi var. Usulüyle uygulandığında saatler süren ve çaydan alınacak hazzı maksimize eden bu seremoni, Japonya’da hala uygulanıyor. Seremoniye duyulan saygı, mümkün olan en iyi çay ve ekipmanların seçilmesini gerektiriyor.














Doğu Afrika: İngilizlerin sömürgecilik döneminde Doğu Afrika’ya tanıttıkları pek çok şeyden biri de 5 Çayı Gelenği oldu. Şimdilerde kendi çaylarını da üreten ve dünya çay pazarında konumunu gitgide güçlendiren Kenya ve Malawi gibi ülkelerde de, Çay Saati bir gelenek olarak önemini koruyor.





Rusya: Tıpkı kışları ve votkaları gibi, Rusların çayları da son derece sert oluyor. Genelde Çin orijinli çaylar kullanan ve bunları odun ateşine konmuş bir semaverde pişiren Ruslar, çaylarını bol şekerli içmeyi tercih ediyor. Sonuçta ortaya odunsu ve şekerli bir tat çıkıyor.



Fotoğraf: Anna Williams Photography
Prop Styling: Amy Wilson
Kaynak: Condé Nast Traveler






































































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder