15 Haziran 2015 Pazartesi

Çayın Organiği Mi?






Çayın Organiği Mi?
Pazarda, manavda, markette hepimizin ağzında aynı laf " şu çileğe bak nasıl iri, kesin hormonlu bu!" "böyle salatalık mı olur canım" 

Hormonlu ve katkı maddeli ürünlerden yılmışken bir de başımıza çayın organiği çıktı! 


Hadi canım kaç senedir içiyoruz! demeyin evet artık çayında organik olanı var...


Ne yazık ki çayda doğal olmayan yöntemlerle yetiştirilenler arasına girdi..


Ve biz 2000'li yıllarda organik çay kavramıyla tanışmaya başladık...


Ama nedir organik çay?


Tamamen doğal ortamda, doğal gübreyle, doğal kaynak suyuyla yetişen çaya organik çay deniyor.


Organik çay yetiştirilirken haşere vb için de hiç bir ilaç atılamaması gerekiyor. 


Türkiye’de organik gıda işi; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen özel kuruluşlar tarafından yürütülmekte. 


Firmaların önce sertifikasyon firmasını bulması ve sonra uygulama sürecine geçmesi gerekir.   


Öncelikle toprak analizleri ile işe başlanır ve her yıl düzenli olarak toprak analizleri yapılıp topraktaki kimyasalların durumu kontrol altında tutulur. Taki toprak istenilen seviyeye geline kadar... 


Daha sonra ekim ve bakım işlemleri başlar...Toplanması, fermente olması, kurutulması ve paketlenmesine kadar her işlem özenle ve kaidelere uygun olarak yapılır.


 

Hal böyle olunca; organik çayın fiyatı da diğerlerinden daha pahalıdır.

Türkiye'de organik çayı yapan ilk firma Öz çay ardından Karali çaydır. 




Daha sonra Çay-kur ve diğer firmalar da organik çay üretimine girmiş ve pazardaki alana girmişlerdir.





İnorganik ürünlerin içerisindeki kimyasalları ve vücuda zararlarını düşününce eğer denemediyseniz denemekte hatta, kullanımını sürdürmekte fayda var...


Çayla kalın...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder